The Way Things Go

THE WAY THINGS GO är en koreograferad händelsekedja av orsak och verkan. Genom att betrakta kroppen som en kombination av kontrollerad vilja och mekaniska funktioner omformar dansarna hela tiden de omständigheter de hamnar i. De placerar sig själva i skottlinjen, och precisionen i deras kontakter avslöjar det fiktiva i det oundvikliga som är grunden för det till synes självklara händelseförloppet.

När de kollapsar, smälter samman, pressar framåt, håller fast, stannar upp, glider, drar, balanserar och faller suddar de ut gränserna mellan aktivitet och passivitet. De rör sig genom ett tomt rum utan vare sig scen eller sittplatser, och publiken kan följa dansarnas kluster och dras in i deras konstellation. I takt med att dansarnas rörelser och rörelsemönster förändras och utvidgas så anpassar sig publiken: den drar sig undan för att undvika kollision, kommer närmare för att inte missa detaljerna och byter plats för att se var det är något nytt på gång.

Koncept: Jefta van Dinther
Skapad av: Naiara Mendioroz Azkarate, Kyung-Sun Baek, Jefta van Dinther, Luís Miguel Félix Norberto Llopis Segarra och Eleanor Bauer
Urpremiär 2009
 

Dansare Cullbergbaletten:

Eszter Czédulas/Hanako Hoshimi-Caines
Fem Rosa Has
Shumpei Nemoto
Victoria Roberts
Luis Alberto Rodriguez
Adam Schütt
Daniel Sjökvist
Kristóf Várnagy
Patricia Vázquez

Läs merMinska

KOREOGRAF

Jefta van DintherJefta van Dinther
Jefta van Dinther (SE/NL) är koreograf och dansare, verksam i Amsterdam, Stockholm och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade sedan till Nederländerna där han 2003 utexaminerades från Amsterdam School of the Arts (MTD). Jefta framträder både som soloartist och i samarbete med andra artister. Ett av hans verk är The Blanket Dance (2011) som sattes upp i samarbete med Frederic Gies och DD Dorvillier. Hans förra föreställning Kneeding – en koreografi för tre män – hade premiär i Amsterdam 2010 och turnerar fortfarande. Under 2009 gjorde han kvintetten The Way Things Go – en långsam koreografi om orsak och verkan. Tillsammans med Mette Ingvartsen skapade han föreställningen IT’S IN THE AIR. 

Förutom att dansa i sina egna föreställningar så framför Jefta också andras verk. För närvarande arbetar och turnerar han med verk av Mette Ingvartsen, Xavier Le Roy och Ivana Muller. Han har engagerats av ett flertal andra koreografer, bland andra Frederic Gies, Keren Levi, Leine/Roebana, Pere Faura, Carolien Hermans, Martin Butler och Inari Salmivaara. Han undervisar även i koreografi och delar med sig av sina arbetsmetoder. Under 2008/2009 deltog han i projektet 6 Months 1 Location (6M1L), ett experiment kring utbildning, produktion och forskning på Montpelliers koreograficenter. Tillsammans med de övriga deltagarna i 6M1L delade han rollen som curator för In-Presentable Festival 2009 i Madrid, och han arrangerar dessutom The Living Room Festival. Jefta arbetar just nu på ett nytt projekt tillsammans med ljusdesignern Minna Tiikkainen. Projektet har premiär i december 2011 på Weld i Stockholm. www.jeftavandinther.com

Läs merMinska