JJ's voices

I november 2009 gjorde Cullbergbaletten för första gången entré på Dansens Hus lilla scen. Ett av verken som presenterades var JJ's voices, skapat direkt för Cullbergbaletten av den kanadensiske koreografen, konstnären, improvisatören och konstnärliga ledaren för Par B.L.eux. i Montréal, Benoît Lachambre. JJ's voices är inspirerat av Janis Joplins röst och dansarna bär hennes sånger genom kropparna.


Benoît Lachambre är koreograf, artist, improvisatör, lärare och konstnärlig ledare för det egna kompaniet Par B.L.eux. i Montréal. Han har varit en del av den internationella dansscenen de senaste trettio åren och har under hela sin karriär arbetat utforskande med rörelsen och dansen. Visuella element och inslag av performance är oskiljaktiga koreografin i hans verk. Par B.L.eux arbetar med samtida och gränsöverskridande koreografiska verk och har ett nära samarbete med koreografer och konstnärer över hela världen. Benoît Lachambre har medverkat i ett antal filmer och är flerfaldigt prisbelönad för sina verk. Samarbetet med Cullbergbaletten blir hans första i Sverige.

Koreografi, scenografi och kostym: Benoît Lachambre
Koreografassistenter: Lisa Drake och Hanna Hedman
Ljusdesign: Fredrik Rydehäll
Kostymassistenter: Malin Eriksson och Nina Stenmark
Musik: Joplin (arr.) Down on Me, Ragovoy/Russell Piece of My Heart, Joplin/Mekler Kozmic Blues, Powell St John Bye, Bye Baby, Ragovoy/Taylor Try (Just a Little Bit Harder)

Längd: ca 60 minuter
Urpremiär på Dansens Hus Lilla scen, Stockholm, 25 november 2009.

Läs merMinska

Recensioner

"...självlysande start på en ny era för Cullbergbaletten."
Dagens Nyheter

"Att möta en publik på en mindre scen och i ett intimt rum är också nytt för de skickliga Cullbergdansarna. Tillsammans med det öppna och lekfulla ger det en vink om en ny, möjlig väg."
Expressen

"Lachambre har i JJ’s voices skapat ett knivskarpt avtryck av samtidsmänniskan, en individ som växlar mellan nertryckt anonymitet och desperat utlevelse. Det är en tung men samtidigt mycket befriande upplevelse att bli konfronterad av någon som vågar se oss sådana som vi har blivit."
Nummer

Koreograf

Benoît LachambreBenoît Lachambre
Benoît Lachambre är koreograf, dansare, improvisatör, lärare och konstnärlig ledare för det egna kompaniet Par B.L.eux i Montréal, grundat 1996. Benoît har varit en del av den internationella dansscenen de senaste trettio åren. Han började sin karriär med jazzdans och modern dans i kompanier som Les ballets-Jazz de Montréal, Pointépiénu och Toronto Dance Theater innan han flyttade till New York för att dansa och studera med Stéphanie Skura och Nina Martin med flera. Allt sedan dess har han arbetat utforskande med rörelsen och dess ursprung. I sina verk, arbetar Benoît utforskande med dynamik i kommunikation och uppfattning. Visuella element och inslag av performance är oskiljaktig dansen i hans verk. Par B.L.eux arbetar med samtida och gränsöverskridande koreografiska verk och har ett nära samarbete med ett internationellt nätverk av konstnärer. Kompaniet har turnerat över världen, främst i Europa, men också i Amerika och Asien.


Benoît medverkar i ett flertal projekt, med koreografer som Lynda Gaudreau, Felix Ruckert, Catherine Contour, Boris Charmatz, Sasha Waltz och Isabelle Schad, liksom med konstnärer som Laurent Goldring. Han har skapat uppskattade solon för Louise Lecavalier och Marion Ballester. Benoît Lachambre är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med det prestigefulla Bessie Award i New York för för sitt samarbete med Meg Stuart, det Brysselbaserade kompaniet Damaged Goods och Hahn Rowe. Han har medverkat i ett flertal filmer och mottog 2003 Moving Pictures Award i Toronto. Mellan 2005-2008 var han verksam som huskoreograf vid Scène Nationale i Brest, Frankrike.

Läs mer om koreografenMinimera

VIDEO