meny mobile
Tillbaka
07.09.2016

Cullbergbaletten fyller 50 år

Återuppsättningen av Birgit Cullbergs Eurydike är död sker i samarbete med Mats Ek och Ana Laguna.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera de här två verken tillsammans. Eurydike är död och Protagonist undersöker båda behovet och efterverkningarna av en revolution. Att presentera dessa två verk på samma scen under en kväll är mer än bara ett sätt att koppla ihop historien med samtiden. Mötet mellan två monumentala koreografier från Cullbergbalettens repertoar ger en ny energi som låter oss se de inneboende konstnärliga kvaliteterna i varje arbete, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare.

Eurydike är död hade premiär i januari 1968 och blev ett viktigt politiskt verk om individens kamp mot makt och förtryck i en diktatur, inspirerad av filmen Slaget om Alger, i regi av Gillo Pontecorvo, och den grekiska mytologin. Protagonist av Jefta van Dinther skapades med fjorton dansare och hade premiär på Julidans i Amsterdam sommaren 2016.

Dansarna i Cullbergbaletten kommer också att uppmanas att skapa koreografier inspirerade av eller baserade på Birgit Cullbergs verk. Dessa unika tolkningar kommer att presenteras i Stockholm under våren.

Under jubileumsveckan kommer Cullbergbaletten även att organisera ett internationellt seminarium om ett samtida danskompanis relation till sitt konstnärliga arv. Varje danskompani som har grundats av en dansinnovatör som redan under sin egen levnad blev en legend har ett starkt arv. Det gäller för Cullbergbaletten liksom för flera andra danskompanier. Hur ser det arvet ut? Krävs det en historisk ram för att definiera det samtida arbetet? Dessa och andra frågor kommer att besvaras i seminariet om dans, arv och dansarnas rörelsearkiv på Dansens Hus i Stockholm i april 2017.
För mer information, kontakta:
Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullbergbaletten
+ 46-70-602 27 01

erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av samtida dans. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare sedan maj 2014. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.