Alla verk

Form: Bror RudiCullbergbaletten fyller 50 år!
2017 fyller Cullbergbaletten 50 år och jubileet firas med två av kompaniets viktiga verk: Eurydike är död av Birgit Cullberg från 1968 i instudering av Mats Ek och Ana Laguna och Protagonist av Jefta van Dinther från 2016.

Design: Bror Rudi3 x Birgit
2017 firar Cullbergbaletten 50 år. Jubileet pågår under hela våren och avslutas med final på Södra Teatern. Tre dansare i Cullbergbaletten; Adam Schütt, Eva Mohn och Daniel Sjökvist, skapar egna verk inspirerade av kompaniets grundare Birgit Cullbergs liv och verk.

Design: Bror RudiVideotävling för alla mellan 13 och 18 år!
2017 fyller Cullbergbaletten 50 år och som en hyllning till Birgit Cullberg vill vi bjuda in alla unga att skapa film inspirerad av Birgits liv och arbete.

Form: Bror RudiHYPER
Med sitt nya verk HYPER, håller Margret Sara Guðjónsdóttir upp en spegel mot dagens visuella och snabba samhälle. HYPER går ner på djupet i både världen och människorna som befolkar den.

Form: Bror RudiProtagonist
Koreografen Jefta van Dinther är tillbaka med ett nytt stort verk för 14 dansare i Cullbergbaletten. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik – Elias som fick en stor hit med debutsingeln Revolution i våras.

The Mental States of Sweden in Dance
Regissören och dramatikern Mattias Anderssons arbetar för första gången exklusivt med dansare och skapar ett nytt verk tillsammans med Cullbergbaletten.

Foto: Carl ThorborgThe Return of The Modern Dance, av Trajal Harrell 
I The Return of The Modern Dance ifrågasätter Trajal Harrell blickens makt hos dansare och publik samtidigt som han ifrågasätter den utförande kroppen. Är vad vi uppfattar det vi får? Är kroppen en konstruktion av våra begär och rädslor? Vad exponerar vi när vi exponerar kroppen inför någon annans blick? 

Foto: Urban JörénPlateau Effect, av Jefta van Dinther

2011 satte koreografen Jefta van Dinther upp The Way Things Go med Cullbergbaletten. Den koreograferade händelsekedjan om orsak och verkan, gjorde stor succé och van Dinther hyllades för sin uppfinningsrika koreografi. Nu skapar Jefta van Dinther ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, denna gång för de stora scenerna, med nio av kompaniets dansare.

Form: Bror Rudi Figure a sea - koreografi av Deborah Hay, specialskriven musik av Laurie Anderson

Går det att upprätthålla tystnaden i dansarnas och publikens själ och hjärta? Koreografen Deborah Hay skapar ett nytt verk; Figure a Sea med specialskriven musik av kompositören Laurie Anderson. 21 dansare medverkar i verket där röst och rörelse kombineras för att skapa en stor och känslomässig tystnad på scenen.

11th Floor av Edouard LockFoto: Carl Thorborg
I sitt första verk för kompaniet har stjärnkoreografen Edouard Lock skapat ett exklusivt och klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets jazz och film noir. 11th Floor hade urpremiär i Umeå hösten 2014 inom ramen för Kulturhuvudstadsåret.

Foto: Urban JörénAgainst the Current, Glow av Christian Duarte

Den brasilianske koreografen Cristian Duarte skapar i höst sitt första verk för Cullbergbaletten till nyskapad musik på theremin och syntar av kompositören och musikern Tom Monteiro. Against the Current, Glow skapas som fyra unika soloprojekt med idén om en expedition in i djupet av en dansare sensoriska arkiv. I sitt arbete fokuserar Duarte på dansarnas träningshistorik och rörelser från tidigare verk som dansarna medverkat i.

Foto: Carl ThorborgReproduction (2015), av Eszter Salamon

Koreografen Eszter Salamon ifrågasätter blickens makt hos dansare och publik samtidigt som hon ifrågasätter den utförande kroppen. Är vad vi uppfattar det vi får? Är kroppen en konstruktion av våra begär och rädslor? Vad exponerar vi när vi exponerar kroppen inför någon annans blick? 

Intergalactic Underwater Palace

Cullbergbaletten har i samarbete med Riksteatern skapat en helt ny dansföreställning; Intergalactic Underwater Palace. Föreställningen ges för mellanstadiet och på scenen medverkar fyra dansare och en musiker. Koreografen Sebastian Matthias, född och uppvuxen i Tyskland, har skapat en cool, lekfull och medryckande föreställning som utmanar sinnena. Överraskande och dynamiskt rör sig dansarna bland publiken.